Σχόλιο για την Ηλέκτρα

παίχτηκε

Aπό 04/11/2019 μέχρι 03/12/2019

Με αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και έχοντας ως αφετηρία την αρχή των τριών υποκριτών, τρεις άντρες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να γίνουν φορείς του πιο αιματοβαμμένου μύθου, ανακαλύπτοντάς τον εκ νέου και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Συντελεστές

Απόδοση – Δραματουργική Επεξεργασία: Γιώργος Ματζιάρης, Φώτης Κουτρουβίδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης
Σκηνικά: ΛΙΚΝΟ Architecture and Design Studio
Κοστούμια: Χριστίνα Τσουτσουλίγα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί: Βασίλης Κολοβός, Χάρης Βασιλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη
Φωτογραφίες:  Τζίνα Σκανδάμη
Video: Σταύρος Σβήγκος
Παραγωγή: Ομάδα μήνυμαL.

Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης

 

Μέρες και ώρες

Δευτέρα 21:00
Τρίτη 21:00

Περιγραφή της Παράστασης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Δεύτερη Χρονιά Παραστάσεων / Πρεμιέρα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου

Με αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και έχοντας ως αφετηρία την αρχή των τριών υποκριτών, τρεις άντρες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να γίνουν φορείς του πιο αιματοβαμμένου μύθου, ανακαλύπτοντάς τον εκ νέου και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Τι είναι ήθος και τι δίκαιο; Τι γίνεται όταν οι θεσμοί παραλύουν και η βαρβαρότητα κατακλύζει την πόλη; Η Ηλέκτρα ως σύμβολο του ασυνείδητου ή ως μορφή πολιτικών διαστάσεων; Ποια εξουσία δεν φτάνει στην κορυφή χωρίς το αίμα του αντιπάλου της και ποιος επόμενος εξουσιαστής δεν θα την αρπάξει με τον ίδιο τρόπο; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε; Η νέα γενιά σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και ερωτημάτων συνομιλεί με το ίδιο το παρελθόν της για να βρει καθαρό βλέμμα να αντιμετωπίσει το παρόν.

Ό,τι μεγαλώνει στη μοναξιά, γίνεται άγριο… και επιβιώνει.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική Είσοδος 12€, Μειωμένο 10€,ωΑτέλειες 5€
Κράτηση Εισιτηρίων στο τηλέφωνο του Θεάτρου 210 3426736

Έγραψαν για την παράσταση
“Ο Γιώργος Ματζιάρης, χτίζει εικόνες μοναδικής αξίας ως άλλος κινηματογραφιστής που συγκλονίζουν και χαράζουν την ψυχή του θεατή και το μυαλό του, πόσο εύστοχος, με πόση απαράμιλλη ενάργεια η σκηνοθετική του πλεύση, μια τελετουργία σε δρόμους Βυζαντινούς, όταν ο χορός κρατά κεριά κι η Ηλέκτρα στο κέντρο τη στάχτη του αδελφού της Ορέστη και θρηνεί απ’ τα σπλάχνα της τον αδικοχαμένο αδελφό της, συνοδεία ψαλμών που απορρέουν από ένα δημοτικό τραγούδι: « Αμυγδαλάκι τσάκισα και μέσασε ζωγράφισα» κι ένα φως χαμηλό, ιερό λούζει το κεφάλι της Ηλέκτρας, συμπονετικό και τρυφερό, μοιάζει με θεία μετάληψη, οι θεατές γίνονται κοινωνοί από το ίδιο δισκοπότηρο της Τέχης, της Ζωής”.
Μαριλιάννα Ρηγόπουλου (Fraglie)

“Η σκηνοθεσία του Γιώργου Ματζιάρη είχε μια συνέπεια και μια ροή. Υπήρξε εμπνευσμένη και απολύτως οργανωμένη. Τα κοστούμια της Χριστίνας Τσουτσουλίγα με τη μοναστηριακή λιτότητα και την έκφραση της ενδοσκόπησης, μαζί και η υπέροχη μουσική του Γιώργου Πούλιου, η κίνηση της  Φαίδρα Σούτου και οι φωτισμοί των Βασίλη Κολοβού και  Χάρη Βασιλόπουλου ανέδειξαν τις  ερμηνείες του Κωνσταντίνου Γιουρνά στους ρόλους της Κλυταιμήστρας, του Ορέστη και του Χορού, και του Φώτη Κουτρουβίδη στους ρόλους της Χρυσόθεμις, του Παιδαγωγού, του Χορού όπως βέβαια και του Γιώργου Ματζιάρη στο ρόλο της Ηλέκτρας”.
Μαρία Μαρή (Θεατρομανία)

“Ο Φώτης Κουτρουβίδης (Χρυσόθεμη, Παιδαγωγός, Χορός) είναι ένας σπουδαίος νέος ηθοποιός που σαν ευφυής καμποτίνος έβγαζε ρόλους και ύφη από το τσεπάκι μιας σπάνιας υποκριτικής ευφράδειας και πολυλειτουργικότητας.

Ο Κωνσταντίνος Γιουρνάς έδωσε μια άγρια Κλυταιμνήστρα σαν ηττημένη ντίβα τυλιγμένη στον κόκκινο μανδύα των εγκλημάτων της, και μια συγκροτημένη Κορυφαία του Χορού.

Ο Γιώργος Ματζιάρης έπαιξε την Ηλέκτρα με καλοδουλεμένη δραματικότητα και λεπτή ευαισθησία που, αν και παρέπεμπαν στον γνωστό λυσιμελή θρήνο μιας βαριόμοιρης Ηλέκτρας, η ποιότητά τους απάλυνε την παραδοσιακότητα. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για έναν εξαιρετικό νέο ηθοποιό που δοκίμασε όλες τις μνήμες του για να παραδώσει ένα σχόλιο πάνω στην τραγωδία”.
Γιώργος Σαμπατακάκης (Athens Voice)

“Και πάνω σε αυτό το κείμενο, οικοδομήθηκε μια εξίσου δυνατή παράσταση. Η σκηνοθεσία δεν είχε τίποτα περιττό, ήταν ουσιαστική, με μεγάλη έγνοια για το κείμενο και τους χαρακτήρες, λίγο “επική” (ας μου επιτραπεί ο όρος) στα κατάλληλα σημεία, δυναμική και ισορροπημένη. Μαζί με τα σκηνικά, τα επιβλητικά κοστούμια, τη μουσική (ειδικά εύσημα για το παραδοσιακό τραγούδι στο θρήνο της Ηλέκτρας εν είδει μοιρολογιού) και τον εξαιρετικό φωτισμό, έφτιαξαν μια παράσταση που τοποθετώ σίγουρα μέσα στις καλύτερες που είδα φέτος”.
Ελπινίκη Νίνου (Θέατρο. Gr) 

“Το ιδιαίτερο με την παράσταση αυτή είναι οτι ακολουθώντας τα πρότυπα του αρχαίου θεάτρου και έχοντας ως αφετηρία την αρχή των τριών υποκριτών, βλέπουμε τρεις άντρες ηθοποιούς να αναλαμβάνουν να γίνουν φορείς του πιο αιματοβαμμένου μύθου, ανακαλύπτοντας τον εκ νέου και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Επίσης η μινιμαλιστική, αφαιρετική και με αρκετά σύμβολα σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Ματζιάρη, που εκτός από το προσωπείο της Ηλέκτρας, κρατά και την σκηνοθεσία δίνει την δυνατότητα στον θεατή να επικεντρωθεί στους ήρωες, τις ψυχολογικές τους μεταπτώσεις και αντιδράσεις, στοιχεία που εξωτερικεύουν με πολύ ρεαλιστικό τρόπο τόσο ο ίδιος, όσο και οι ταλαντούχοι Κωνσταντίνος Γιουρνάς, ο οποίος κρατά το προσωπείο της Κλυταιμνήστρας , του Ορέστη και του χορού, όσο και ο Φώτης Κουτρουβίδης, που κρατά το προσωπείο της Χρυσόθεμις, του Παιδαγωγού , και του χορού”.
Entermessinia.gr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέατρο

Χώρος Θέατρο

Διεύθυνση: Πράβιου 6, Αθήνα Τηλ. 21 0342 6736 https://www.facebook.com/Horos-Theatre-Company-214783705216460/