Οδός Αβύσσου, αριθμός 0

παίχτηκε

Aπό 09/02/2018 μέχρι 29/04/2018
Διάρκεια 100’ (χωρίς διάλειμμα)

«Το νησί αυτό, που διαδραματίζεται σήμερα η ιστορία μας» γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης- «είναι το τοπίο όπου το έγκλημα δοξάστηκε σαν ύψιστη αρετή. Όπου μέσα απ' το λαρύγγι του ανθρώπου πέρασαν -για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας- φθόγγοι άγνωστοι... Ήρθε μια νύχτα που το νησί κλυδωνίζεται σαν ακυβέρνητο σκάφος.

Συντελεστές

Θεατρική διασκευή: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Sound Design: Μανώλης Μανουσάκης
Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη
Σκηνοθεσία Video: Γιώργος Κορδέλλας
Video art cinematography:
Δημήτρης Ζόγκας, Παναγιώτης Ανδρεαδάκης
Φωτογραφία: Γιάννης Πρίφτης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: Artφως

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος, Στέλιος Γεράνης

Τη φωνή του «δανείζει» ο Βασίλης Μπισμπίκης

Μέρες και ώρες

Παρασκευή 21:00
Σάββατο 19:00
Κυριακή 18:00

Περιγραφή της Παράστασης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ενα από τα πιο βιωματικά έργα του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0», διασκευασμένο για το θέατρο από την Σοφία Αδαμίδου,  σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο στις , 9 Φεβρουαρίου, στη σκηνή του OLVIO theater (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός, τηλ: 210 3414118)..

Φέτος, συμπληρώνονται 41 χρόνια από τον θάνατό του Μενέλαου Λουντέμη(22/1/1977) και 71 χρόνια από την λειτουργία της Μακρονήσου ως στρατόπεδο συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης».

Ο Μενέλαος Λουντέμης στο μυθιστόρημα «Οδός Αβύσσου, Αριθμός 0» περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις συνθήκες κράτησης κάτω από το εγκληματικό καθεστώς «πειθαρχημένης διαβίωσης» και βασανιστηρίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου, όπου κυριαρχούσε η ωμή βία, ο τρόμος και η απελπισία, αλλά και η λεβεντιά και η αξιοπρέπεια των εξορισθέντων.

«Το νησί αυτό, που διαδραματίζεται σήμερα η ιστορία μας» γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης- «είναι το τοπίο όπου το έγκλημα δοξάστηκε σαν ύψιστη αρετή. Όπου μέσα απ’ το λαρύγγι του ανθρώπου πέρασαν -για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας- φθόγγοι άγνωστοι… Ήρθε μια νύχτα που το νησί κλυδωνίζεται σαν ακυβέρνητο σκάφος. Αυτή τη νύχτα -οι φθόγγοι αυτοί οι άγνωστοι- ακούστηκαν τόσο δυνατά, που οι μεταλλωρύχοι της αντικρινής πλαγιάς τρόμαξαν και κρύφτηκαν στις στοές τους. Ήταν οχτώ του Δεκέμβρη, χίλια εννιακόσια σαράντα εννέα, χρόνια ύστερα απ’ τη γέννησή του γιου μιας χωρικής που τον σταύρωσαν -μια φορά- πάνω σ’ ένα ξύλο σ’ ένα λόφο της Σιών, επειδή κουβάλησε μαζί του καινούργιες ιδέες. Βλέπετε οι ιδέες, κάθε φορά που έχουν απόλυτους τους ιδιοκτήτες, που άμα δεν έρχονται στα μέτρα που θέλουν αυτοί, παίρνουν το κεφάλι που τις έχει…

… Έτσι τώρα κι εδώ φτιάξανε κάτι ιδέες, και τους καλέσανε όλους -τους γίνονται δεν τους γίνονται- να τις φορέσουν. Η θα τις βάλετε με το καλό μες στο κεφάλι σας ή θα σας το ανοίξουμε για να τις χώσουμε εμείς μέσα!  Έτσι και κείνη τη νύχτα δεν κάνανε τίποτ’ άλλο. Σκάβανε κρανία και φυτεύανε μέσα ιδέες.

… Και σαν ξημέρωσε η οχτώ του Δεκέμβρη σύρτηκε απ’ τη μιαν άκρη του νησιού ως την άλλη η πελώρια σκιά του τρόμου. Δήμιοι, νεκροί, πληγωμένοι… κείτονταν χάμω, μέσα σ’ έναν πέτρινο αγρό σπαρμένων με ανθρώπινα κορμιά. Εκείνο το πρωί τα κοκόρια του Λαυρίου -για πρώτη φορά- δε λάλησαν. Μόνο τα σκυλιά της πόλης ανέβηκαν στο καρβουνόχωμα και κλαίανε όλη τη νύχτα. Όσο για τους ανθρώπους, όλες αυτές τις νύχτες, παρακολουθούσαν τη ζωή απ’ τις χαραμάδες… Σάστιζαν πως, αυτό που γινόταν αντίκρυ, δεν το είχε γράψει ακόμα η Αποκάλυψη»…

O «φακός» του Μενέλαου Λουντέμη εστιάζει σε δύο από τους κρατούμενους αγωνιστές. Είναι οι πρωταγωνιστές – θύματα αυτής της ενορχηστρωμένης θηριωδίας, ο Γιώργης και ο Παναής. Δεμένοι χέρι χέρι με τις χειροπέδες σ’ όλη τη διάρκεια της εξορίας τους, μέσα στην φρίκη της Μακρονήσου εξακολουθούν και παραμένουν άνθρωποι. Βοηθάνε και σώζουν στο καΐκι το δεσμοφύλακά τους από βέβαιο πνιγμό, θυμούνται τις μανάδες τους και σκέφτονται τις αγαπημένες τους, προσπαθούν να κάνουν καλύτερο άνθρωπο τον Στελάρα ή Μελιτζάνα, αυτόν τον λαϊκό άνθρωπο, τον μικροαπατεώνα -που προσποιείται το βασανιστή τους στο Μακρονήσι, που επηρεάζεται βαθύτατα από την ανθρωπιά τους, και πάνω απ’ όλα εξακολουθούν και επιμένουν να περπατάνε με τα δύο πόδια σε πείσμα των βασανιστών τους που τους θέλουν να περπατάνε με τα τέσσερα σαν άγρια θηρία, δεν υπογράφουν δήλωση και ονειρεύονται τον καλύτερο και δικαιότερο κόσμο για τον οποίο αγωνίζονται…

Οι κάτοικοι της οδού Αβύσσου σαν σύγχρονες Αντιγόνες παίρνουν το δρόμο το δύσκολο, το δρόμο της αρετής και της δικαιοσύνης και ας γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός ο δρόμος είναι που τους οδηγεί στο βωμό που έχουν φτιάξει για αυτούς οι σύγχρονοι Κρέοντες.

Το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Τιμή εισιτηρίου: 15€ κανονικό10€ μειωμένο και 5€ ανέργων-ατέλειες

ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΤΗ ΡΟΥΜΠΙΝΗ

              Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και της Δραματικής σχολής Αθηνών Γ.Θεοδοσιάδη. Κάτοχος Μάστερ (ΜΑ in Arts) Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας από το Goldsmiths University of London. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (Doctor of Philosophy)στο Brunel University of London με θέμα: «Physical theatre as an approach to contemporary stagings of classical Greek tragedy» με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές υποκριτικής δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους όπως η Α. Μιούσκιν, ο Ε. Μπάρμπα καθώς και κίνησης από τη Ζουζού Νικολούδη και μέλη του Theatre de Complicite.

          Είναι Γενική Γραμματέας στην ΕΜΚΕΘΙ (ένωση που αποτελείται από 90 θιάσους). Τη προηγούμενη χρονιά ήταν υποψήφια για το βραβείο Κάρολου Κουν για τη δραματουργία της παράστασης «Έξοδος».

         Ασχολείται ενεργά με τη σκηνοθεσία τα τελευταία χρόνια. Το Σεπ/βρη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναλογίου στο Θέατρο Τέχνης σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο της Zuzana Ulicianska “Tagebuch”. Τη χρονιά αυτή επανέλαβε το έργο «Ζητιάνος» του Καρκαβίτσα, που σκηνοθέτησε σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και  πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας και στο Νέο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Την προηγούμενη σεζόν σκηνοθέτησε στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την κωμωδία «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την παιδική παράσταση «Μόμο» του Μ.Έντε. Έχει σκηνοθετήσει με την ομάδα Anima, την παράσταση «Έξοδος» στο θέατρο Θησείο, θέατρο Αργώ και Studio Μαυρομιχάλη. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Θες/κη, στην Πάτρα, στις Σπέτσες και αλλού. Έχει επίσης σκηνοθετήσει στον Κινητήρα studio την παράσταση «Ιούλιος Καίσαρας: Scripta femina», στο Elculture με το Ν.Γεωργάκη το διήγημα του Π. Ζίσκιντ, «Το καλοκαίρι του Κύριου Ζόμερ» και στον Τεχνοχώρο Αθηνά «Την Όπερα των Ζητιάνων» του Τζ. Γκαίη, σε συμπαραγωγή με το Δήμο Ζωγράφου. Επίσης έχει ανεβάσει στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο «Η Συνέντευξη» και στο θέατρο Ριάλτο για δύο σεζόν το έργο «Θησέας και Μινώταυρος σαν παραμύθι» για παιδιά. Εργάστηκε ως μόνιμη επιμορφώτρια, υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου και σκηνοθέτης του Δήμου Ζωγράφου. Έχει εργαστεί επίσης εκτεταμένα ως βοηθός σκηνοθέτη και δραματουργός.

          Έχει εντρυφήσει σε τεχνικές σωματικού θεάτρου από τις μεθόδους των Ζ. Λεκόκ, Γ. Γκροτόφσκι και Ε. Μπάρμπα, τις οποίες και εφαρμόζει στη διδασκαλία της υποκριτικής. Έχει διδάξει υποκριτική σε σχολές, σε δημόσια Ι.Ε.Κ, στο εργαστήρι δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και σε διάφορα σεμινάρια. Από το 2007-2011 δίδαξε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα μαθήματα «Εισαγωγή στην Υποκριτική Τέχνη» α’ έτος, «Υποκριτική: Θεωρία και Πράξη» β’ έτος, «Εργαστήριο Υποκριτικής Ι» γ’ έτος και φέτος το μάθημα «Εισαγωγή στην Υποκριτική και Σκηνοθεσία: θεωρία και πράξη» στο α’ έτος.

          Τέλος έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια και έχει εκδώσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ελληνικές εφημερίδες καθώς και προγράμματα θεάτρων.

         Πριν από δυο χρόνια εργάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής σκηνής και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Πρόσφατα Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέατρο

Olvio

Διεύθυνση: Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 118 55, Αθήνα Τηλ.: 210 3414118 (ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 - 21:00) email: olvio.info@gmail.com

To θέατρο OLVIO, ένα από τα πιο σύγχρονα θέατρα στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Έκτοτε, έχει φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές παραγωγές, και έχει καταγραφεί ως ένας σύγχρονος, προσιτός πολιτιστικός χώρος, πόλος έλξης για τη νέα, ανεξάρτητη γενιά δημιουργών. Στεγάζεται σε ένα νεόκτιστο κτίριο υψηλής αισθητικής με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και άνεσης (κλιματισμός, πυρανίχνευση, πυρόσβεση, έξοδοι κινδύνου, κλπ). Η αίθουσα, χωρητικότητας 150 θέσεων, περιλαμβάνει κεντρική σκηνή διαστάσεων 10μ (πλάτος) x 7μ (βάθος) x 8μ (ύψος), και πλήρη φωτιστικό και ηχητικό εξοπλισμό. Το ευρύχωρο φουαγιέ, χωρητικότητας 150 ατόμων, με το καταπράσινο αίθριο και το άνετο μπαρ, φιλοξενεί, κατά καιρούς, ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες μικρότερης εμβέλειας (live μουσική, bar theater, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, κλπ). Βρίσκεται 5 λεπτά, περπατώντας, από το σταθμό “Μετρό Κεραμεικός” στο Γκάζι.

Τοποθεσία

OLVIO theater, Φαλαισίoυ, Αθήνα, Ελλάδα