Ο Ρινόκερος

Παρακολουθήστε την

Aπό 16/12/2021 μέχρι

Στον «Ρινόκερο» ο Ιονέσκο εκφράζει όλη την αγωνία του για την πορεία και την μετάλλαξη του ανθρώπινου είδους σε φανατικά, επιθετικά όντα, σε βίαια όργανα μιας ολοκληρωτικής εξουσίας που έχοντας αναπτύξει ως υπέρτατη κοινωνική συμπεριφορά το «ένστικτο της αγέλης» μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε άβουλα και καταστροφικά πλάσματα που εκμηδενίζουν και σκοτώνουν το όνειρο για μια κοινωνία ελεύθερη και δημιουργική.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ευγένιος Ιονέσκο
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου
: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη
Σχεδιασμός βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Σύλληψη/ Κείμενα Video: Αναστασία Στυλιανίδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Παραγωγή: ΑΜ ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ ΕΕ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμιλιανός Σταματάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αναστασία Στυλιανίδη, Ροζαμάλια Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Νούσης,  Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Κελέση

Μέρες και ώρες

Παρασκευή 21:00 (εκτός 24/12 & 31/12)
Σάββατο 18:00 & 21:00 (εκτός η απογευματινή της 25/12 & 01/01)
Κυριακή 20:00 (26/12 & 2/01 στις 18:00 & 21:00)

Περιγραφή της Παράστασης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Η ομάδα του «Ρινόκερου» και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας
με πίστη στη αξία της θεατρικής πράξης
ανασυντάσσονται και
– με την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού-
σε λίγες μέρες ο «Ρινόκερός» μας θα ανέβει και πάλι στη σκηνή
με την σύμπραξη του αγαπημένου μας ηθοποιού
Αιμιλιανού Σταματάκη
που έχει την χαρά και την τόλμη
να αναμετρηθεί με τον ρόλο του Μπερανζέ.
Τον καλωσορίζουμε στην ομάδα μας μας και τον ευχαριστούμε.
Οι παραστάσεις του «Ρινόκερου»
θα επαναληφθούν από τις 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Κιβωτός

Από τα εμβληματικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, «Ο Ρινόκερος» αν και γραμμένος το 1959, παραμένει διαχρονικός και εξαιρετικά επίκαιρος στις μέρες μας.

Οι κάτοικοι μιας πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Τελικά, ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο Μπερανζέ, μία πανανθρώπινη μορφή σε σύγχυση, που συνέχεια επικρίνεται ότι πίνει και αργεί.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Ιονέσκο, o «Ρινόκερος» ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμία κοινωνία δεν κατάφερε να διώξει την μελαγχολία μας. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από την οδύνη της ζωής, τον φόβο του θανάτου, την δίψα μας για τελειότητα, την απληστία μας για υλικά αγαθά και την ανάγκη να εκλογικεύουμε τα πάντα.

Πώς να αποδείξεις ένα νόημα εκεί που δεν βρίσκεις κανένα; Πώς να αποδεχτείς την «τάξη» όταν αυτή είναι συνώνυμη με την αγριάδα;

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στα έργα μου προσπάθησα να κάνω ορατά αυτά που κρυβόταν βαθιά μέσα μου: τον φόβο, την μετάνοια, τις τύψεις, την αποξένωση και την μοναξιά.

Να παίξω με τις λέξεις.

Να προεκτείνω την γλώσσα του θεάτρου.

ΤΟ ΓΕΛΙΟ

Μόνο το γέλιο δεν σέβεται κανένα ταμπού. Μόνο το γέλιο αναχαιτίζει την δημιουργία μιας κατάστασης ολοκληρωτισμού. Μόνο το κωμικό μπορεί να μας δώσει δύναμη να αντέξουμε την τραγωδία της ύπαρξης.

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Η αληθινή φύση των πραγμάτων, η αλήθεια, μόνο στην φαντασία μπορεί να μας αποκαλυφθεί.

Μια φαντασία που είναι πιο ρεαλιστική από τους ρεαλισμούς.

Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

Ο «Ρινόκερος» είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών.

Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.

Που τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν σκλάβο του συστήματος.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Στην πορεία της ζωής μου πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ρεύμα της κοινής γνώμης. Είχα μείνει κατάπληκτος με την αστραπιαία εξάπλωση του. Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κατακτηθεί από ένα καινούργιο δόγμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια μόδα, έναν φανατικό τρόπο σκέψης. Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής.

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, μα όταν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με την γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε πια να γίνετε κατανοητός στους άλλους, έχετε την εντύπωση πως αντιμετωπίζετε τέρατα-ρινόκερους για παράδειγμα.

Διαθέτουν ένα μίγμα ειλικρίνειας και θηριωδίας που τους επιτρέπει να σας σκοτώσουν με ήσυχη τη συνείδηση. Κι η ιστορία μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι.

Εορταστικό πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν παραστάσεις : Παρασκευή 24/12 & 31/12,  Σάββατο 25/12 (απογευματινή) & 1/01 (απογευματινή)

‘Εξτρα παραστάσεις: Κυριακή 26/12 & 2/01 στις 18:00 & 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 17 € – 20 €
Προπώληση στη viva.gr
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 34 27 426

Ακολουθήστε μας: https://www.facebook.com/KivotosTheater
https://www.instagram.com/kivotostheater

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Πρόσφατα Σχόλια

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
  17/12/2021 - 8:30 μμ ·

  -Ο Ρινόκερος επέστρεψε!!! Πρεμιέρα σήμερα 16 Δεκεμβρίου με τον Αιμιλιανό Σταματάκη στην αναμέτρησή του με τον ρόλο του Μπερανζέ. -Το έργο του ΙΟΝΕΣΚΟ όχι εύκολο, πραγματεύεται τις κοινωνικές ασθένειες που ,χρησιμοποιώντας τις ιδεολογίες ως άλλοθι, αποκτηνώνουν τον άνθρωπο κ’ τον μετατρέπουν σε σκλάβο του συστήματος. -Σκηνοθεσία κ’ Απόδοση κειμένου από τον Γιάννη Κακλέα πετυχαίνουν να αναδείξουν αυτό το εμβληματικό έργο του Θεάτρου του παραλόγου. -Πολύ καλά σκηνικά, κοστούμια, μουσική και φωτισμοί βοηθούν την παράσταση στο μέγιστο βαθμό. Το ίδιο και όλες οι ερμηνείες. Την Προτείνω!!!!

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΜΙΚΑΛΗ
  19/12/2021 - 10:07 μμ ·

  Θα ξεκινησω απο το τελος.Εστω και αν μεινει ενας υπαρχει
  ελπιδα.Μεσα στην καταστραμενη μαζα μεσα στην μιζερια ,μεσα στην ασθενεια του συστηματος παντα θα υπαρχει ενας Μπερανζε ο τρελος του χωριου να φερει τον ηλιο στην βαρυχειμωνια.Ο κ.Κακλεας μεγαλουργησε σκηνοθετικα .Ο θιασος δεμενος μεταξυ του εφερε μεσα στο ντορο της διακοπης της παραστασης ενα μαγικο αποτελεσμα.Passion theater ευχαριστω απο καρδιας

 • ΑΡΓΥΡΟ-ΙΛΕΑΝΑ ΑΓΑΛΟΓΛΟΥ
  20/12/2021 - 5:29 μμ ·

  ΡΙΝΌΚΕΡΟΣ ,το εξαιρετικό θεατρικό έργο του ΙΟΝΕΣΚΟ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός .Φέρνοντας στο προσκήνιο τις κοινωνικές αρρώστιες ,το φόβο ,την αποξένωση τη μοναξιά και μεταμορφώνοντας τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο , ,σε κτήνος . Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και Αιιμιλιανός Σταματάκης εντυπωσιάζει στο ρόλο του Μπερανζέ!

 • ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΑΝΤΕΣ
  21/12/2021 - 1:23 πμ ·

  ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΣΚΗΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ, ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΈΡΝΕΙ ΤΛΚ ΝΑ ΘΙΞΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΜΗΤΗΤΑ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ). ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΛΚ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (στη γοητεια του φαινομενου της αγελης?). Ευχαριστούμε Passion theater!

 • ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
  22/12/2021 - 11:51 πμ ·

  Ήταν η παράσταση που ήθελα να είχα δει πριν την καραντίνα, τα διθυραμβικά σχόλια μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Παρακολούθησα την παράσταση μετά από δική σας πρόσκληση, στην πρεμιέρα της μάλιστα με τον νέο πρωταγωνιστή. Δεν έχω λόγια για την ερμηνεία του Σταματάκη, ούτε για τους υπόλοιπους ηθοποιούς καθώς και για την σκηνοθεσία, τον φωτισμό, τα ανεπανάληπτα σκηνικά και τα δραματικά video πλάνα. Είναι μια άρτια παράσταση, μια συνολικά αξιόλογη δουλειά, που αποσυνδέεται από τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη, τον σκηνογράφο, είναι η ασύλληπτη τέχνη του ολοκληρωμένου συνόλου πραγμάτων “η χημεία” που κάνει την παράσταση καταπληκτική. Ο Ιονέσκο μετέφερε τον Ρινόκερο στο βιβλίο ενώ η ομάδα του θεάτρου Κιβωτού, έκανε τον Ρινόκερο από ανάγνωσμα σαν θεατρική εμπειρία ζωής. Μην το χάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέατρο

Κιβωτός

Διεύθυνση: Πειραιώς 115 Γκάζι Tηλ.: 210 3427426 (καθημερινά 10:00-13:00 & 17:00-22:00)