Κύκλωπας

παίχτηκε

Aπό 08/06/2017 μέχρι 30/06/2017

Ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη είναι το μόνο σατυρικό δράμα που έχει διασωθεί πλήρως. Ενταγμένο ως σατυρικό δράμα - συμπεριλαμβανόταν στην τετραλογία που παρουσίαζαν στους αγώνες οι δραματικοί ποιητές, συγκεκριμένα ήταν το τελευταίο έργο αυτής της παρουσίασης - δημιουργούσε ένα αντίρροπο στην τραγική εικόνα, ώστε να δημιουργήσει ένα ελαφρύτερο κλίμα, ικανοποιούσε μια ψυχική ανάγκη του θεατή, μετά την συσσώρευση της τραγικής έντασης από τις τρεις προγενέστερες τραγωδίες.

Συντελεστές

Μέρες και ώρες

Περιγραφή της Παράστασης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ο «ΚΥΚΛΩΠΑΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Ο «ΚΥΚΛΩΠΑΣ»  ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Η ιστορία αυτή στο νησί του Κύκλωπα,
είναι η ζωή του καθένα μας…

Το μόνο σατυρικό δράμα του Ευριπίδη, τον Κύκλωπα, παρουσιάζει η Ψυχοθεραπευτική Σκηνή anima vita στο χώρο της,  στην οδό Υψηλάντου 153 β στον Πειραιά. σε κοινή θέαση (ανοιχτές συνεδρίες ) από  8  έως  30 Ιουνίου. Επόμενοι σταθμοί  του Κύκλωπα: 26 Ιουλίου – Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου και 18 Αυγούστου – Ανεμοκοίτη του Ταρσανά  στον κόλπο του Θορικού-Λαύριο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική εκδοχή του σατυρικού δράματος, η οποία υποστηρίζεται – σκηνοθετικά και ερμηνευτικά – από την Ψυχοθεραπευτική Σκηνή anima vitaδηλαδή μια ψυχαναλυτική ομάδα θεραπείας, οι εργασίες της οποίας βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην επιστήμη της Ψυχολογίας και μάλιστα της Ψυχανάλυσης.

Έχοντας ήδη στο βιογραφικό της πολλές και επιτυχημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος η Ψυχοθεραπευτική Σκηνή anima vita,από το 2007 έως σήμερα,  με όχημα το θέατρο ή καλύτερα χρησιμοποιώντας το θέατρο  ως θεραπευτικό μέσο προσφέρεται να δώσει υπόσταση στην εσωτερική ενδοψυχική σύγκρουση του ατόμου ευνοώντας την ανα-διατύπωσή της μέσω της θεατρικής  ανα-παράστασης.

Με συντονιστές της Ψυχοθεραπευτικής Ομάδας τους ψυχολόγους Νικόλαο Πάχο και Βασιλική Μωραϊτη, η σκηνή της anima vita, καταθέτει

Το έργο…..

Ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη είναι  το μόνο  σατυρικό δράμα που έχει διασωθεί πλήρως. Ενταγμένο ως σατυρικό δράμα – συμπεριλαμβανόταν στην τετραλογία που παρουσίαζαν στους αγώνες οι δραματικοί ποιητές,  συγκεκριμένα ήταν το τελευταίο έργο αυτής της παρουσίασης – δημιουργούσε ένα αντίρροπο στην τραγική εικόνα, ώστε να δημιουργήσει ένα ελαφρύτερο κλίμα, ικανοποιούσε μια ψυχική ανάγκη του θεατή, μετά την συσσώρευση της τραγικής έντασης από τις τρεις προγενέστερες τραγωδίες.

Το κωμικό στοιχείο εκφραζόταν κυρίως από τη σατυρική οικογένεια στον Χορό, με κορυφαίο τον πατέρα τους Σειληνό. Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Πολύφημος, στο νησί του οποίου φθάνει ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του. Ο χώρος δράσης μεταφέρεται έξω από τη σπηλιά του στη Σικελία, ενώ η παρουσία  του Σειληνού και των αναγκαστικά ευρισκομένων στην υπηρεσία του Πολύφημου σατύρων προσδίδει διονυσιακό χρώμα. Το έργο πραγματεύεται την περιπέτεια του Οδυσσέα και των συντρόφων του στο νησί των Κυκλώπων.

Ο Ευριπίδειος Πολύφημος είναι ένας υπεράνθρωπος με θεϊκή καταγωγή, αλλά και με χαρακτηριστικά ενός απάνθρωπου κτήνους. Ανόσιος, δυσσεβής, δεσπότης, κρατάει ως δούλους του τους σατύρους, οι οποίοι τον υπηρετούν καταναγκαστικά.

Με αφιλόξενη στέγη, χωρίς ηθικούς κανόνες, χωρίς αγορά και διάλογο, χωρίς αισθήματα φιλοξενίας, αλληλεγγύης και κοινωνικότητας , με ανθρωποφάγο βουλιμία δεν παραδέχεται τη δύναμη των θεών, θεωρεί τους νόμους ανόητες ανθρώπινες επινοήσεις.  Ζει μόνο για την τέρψη και θυσιάζει μονάχα για να ικανοποιήσει την κοιλιοδουλία του.

 Ανήμπορος να καθορίσει την ύπαρξη του στην πορεία τη ζωής του, τον βαρύνει όχι μόνο η πρωτόγονη φύση του, αλλά και η υποταγή στη μοίρα, η οποία και μπορεί να καθορίζει το μέλλον του, όπως σε κάθε τραγικό πρόσωπο.

Το τραγικό δεν απέχει από μια αλαζονική μοναξιά κυρίως αν είναι παγιωμένο.

 Ο Κύκλωπας, χωρίς ελπίδα, κλειστός απέναντι σε κάθε λόγο, δεν μπορεί να απαλλαγεί από το πεπρωμένο του, το ουσιαστικό δράμα της μοίρας του, την απόλυτη απουσία ελέους, αδελφοσύνης και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινα συναισθήματα.

 Όμως στον Ευριπίδειο Κύκλωπα ο λόγος του άλλου μεταμορφώνει το κτήνος σε άνθρωπο: Συντρίβεται, πονά, θρηνεί, εκφράζει τρυφερά αισθήματα, αποζητά τη βοήθεια ή τη συμπόνια άλλων, ταπεινώνεται και συνειδητοποιεί την ήττα του.

Η ιστορία αυτή στο νησί του Κύκλωπα είναι η ζωή του καθένα μας…

Το αίσθημα του ανικανοποίητου, η ανυπομονησία, η παθητικότητα, η επιθετικότητα, το αίσθημα του αχόρταγου, η ζήλια, ο ναρκισσισμός,

 η μελαγχολία, η απαισιοδοξία, η «αδυναμία» ενηλικίωσης, η εξαρτητική  συμπεριφορά, οι  δυσκολίες στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων με άλλα άτομα, είναι μόνο μερικά θέματα που ο τραγωδός  Ευριπίδης πραγματεύεται στο σατυρικό του δράμα.

Tηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 210 4117140—6971 823217 (μόνο 25 θεατές ανά παράσταση)

Επόμενοι σταθμοί του Κύκλωπα: 26 Ιουλίου – Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου
18, 19 Αυγούστου – Ανεμοκοίτη του Ταρσανά  στον κόλπο του Θορικού-Λαύριο.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέατρο

Anima vita (ψυχοθεραπευτική Σκηνή)

Διεύθυνση Υψηλάντου 153β, Πειραιάς Τηλ. για κρατήσεις θέσεων: 210 4117140 - 6971 823217 Η σκηνή δέχεται μόνο 25 θεατές ανά παράσταση.

Τοποθεσία

Υψηλάντου 153, Πειραιάς, Ελλάδα