Καπετάν Μιχάλης

παίχτηκε

Aπό 16/10/2017 μέχρι 16/01/2018
Διάρκεια 90'

Στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, οι θεμελιακές αντιθέσεις των προσώπων, το αγνό πατριωτικό αίσθημα, ο έρωτας, η καθημερινότητα (βίαιη και κωμική ταυτόχρονα), οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις και ματαιώσεις, μας αποκαλύπτουν το ανθρωπολογικό βάθος του έργου και το τοποθετούν χρονικά έξω από το ιστορικό του πλαίσιο, καθιστώντας το διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Βασιλάκης
Σκηνικά – Κοστούμια – Κατασκευές:
Μαίρη Τρακάκη, Βασίλης Βασιλάκης
Μουσική επιμέλεια: Τίνα Τζάθα
Φωτογραφία:
Χριστίνα Σαρλάμη
Σχεδιασμός αφίσας:
Πένυ Κτενά
Υπεύθυνη παραγωγής:
Μαρία Πιλάτη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Κουτουλάκη, Νίκη Δουλγεράκη, Ηλίας Τσατσαρώνης, Τίνα Τζάθα, Βασίλης Βασιλάκης

Μέρες και ώρες

Δευτέρα 20:30
Τρίτη 20:30

Περιγραφή της Παράστασης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ο Βασίλης Βασιλάκης μετά τις παραστάσεις «Ασκητική» που παρουσιάστηκε για πέντε χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και «Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη» – εν χορώ και οργάνοις που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, επανέρχεται – σε συνεργασία με την ομάδα Mist – και παρουσιάζουν τον «Καπετάν Μιχάλη».

Ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του Νίκου Καζαντζάκη επιλέξαμε να μεταφέρουμε σε μορφή Θεατρικής Παράστασης για να τιμήσουμε έτσι και εμείς τα εξήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα στοχαστή.

Στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, οι θεμελιακές αντιθέσεις των προσώπων, το αγνό πατριωτικό αίσθημα, ο έρωτας, η καθημερινότητα (βίαιη και κωμική ταυτόχρονα), οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις και ματαιώσεις, μας αποκαλύπτουν το ανθρωπολογικό βάθος του έργου και το τοποθετούν χρονικά έξω από το ιστορικό του πλαίσιο, καθιστώντας το διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.

Η παράσταση παρουσιάζεται από πέντε ηθοποιούς οι οποίοι και ντύνουν μουσικά την παράσταση (κρουστά – πνευστά ) και βασίζεται στις δράσεις – σχέσεις των κύριων προσώπων : Καπετάν Μιχάλης – Νουρήμπεης – Εμινέ – Καπετάν Πολυξίγκης – Μανούσακας – Καπετάν Σήφακας – Κοσμάς.

Ο αέρας της Αφρικής, ο αρχαϊκός χαρακτήρας των προσώπων, οι μάσκες, τα πολυφωνικά τραγούδια, – Νίκη Δουλγεράκη, Τίνα Τζάθα – τα μοιρολόγια, η ζωντανή μουσική, – Ηλίας Τσατσαρώνης – οι ήχοι, ο μεταφυσικός κόσμος της μαριονέτας, ο σκηνικός χώρος πού μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, καθορίζουν τη δομή της παράστασης που στοιχεία της συγγενεύουν με την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Η παράσταση «Καπετάν Μιχάλης» έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 2017  στο θέατρο ΑΛΦΑ – Ιδέα στην Αθήνα και το καλοκαίρι ξεκίνησε την περιοδεία του με τρεις παραστάσεις στην Ικαρία, δώδεκα παραστάσεις στην Κρήτη (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης) και δυο παραστάσεις στην Αίγινα.

Συνέχισε το ταξίδι στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Δανία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Δανίας και στην Σουηδία στην Στοκχόλμη σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης και στο Γκέτεμποργκ.

Οι παραστάσεις στο εξωτερικό παρουσιάζονται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Η παράσταση μετά την Σκανδιναβία, φορτώνει στο αμάξι της τα χειροποίητα σκηνικά της, τα μουσικά της όργανα, τους ηθοποιούς της και ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί για τέσσερις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και πέντε παραστάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο «Bensusan Han».

Βιογραφικό σημείωμα Βασίλη Βασιλάκη
Ο Βασίλης Βασιλάκης αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική σχολή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο Τέχνης από το 1978 έως το 1985 και έπαιξε σε παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου δράματος στην Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Συμμετείχε στις παραστάσεις:
«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» Κ. Βάρναλη, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
«Αυτόχειρ» Νικολαί  Έρτμαν, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
«Προστάτες» Μ. Ευθυμιάδη, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
«Πού πάει το λεωφορείο» των Γ. Σκούρτη, Αντ. Σιμιτζή, Κ. Μουρσελά. σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
«Μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κρεμμύδια» Γ. Αρμένη, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
«Η Παρέλαση» Λ. Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία Μ.Κουγιουμτζή
«Ταξίδι εργασίας» Γ. Σεβαστάκη, σκηνοθεσία Κ. Κουν
«Πανηγύρι» Δ. Κεχαίδη,  σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
«Υβόννη, Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας» Βίτολτ Γκομπρόβιτς, σκηνοθεσία Μ.Κουγιουμτζή
«Βασιλιάς Γκορτογκάν»  Ραντοβάν Ίβσικ,  σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
«Μπαμπάς ο πόλεμος, Ι. Καμπανέλλη,  σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
Αρχαίο Δράμα: Οιδίπους Τύρρανος- Βακχες- Τρωάδες- Ειρήνη- Αχαρνείς-Σφήκες

Συνεργάστηκε με την παιδική σκηνή της Ξ. Καλογεροπούλου στα έργα:
«Βάσος και Βιβή» και “Οδυσσεβάχ” και ακολουθούν …
«Γέρμα» F.G. Lorca, με την Αιμ. Υψηλάντη, σκηνοθεσία Στ. Τσακίρη
«Το κορίτσι της γειτονιάς» Ν. Χατζηαποστόλου με την Π. Σταθακοπούλου, Φ. Σοφιανό και Ε. Πανοπούλου,  σκηνοθεσία Γ. Αρμένη
«Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» Ζ. Φεντώ με τον Γ. Φέρτη, Στ. Φασουλή, Μ. Παπακωνσταντίνου,  σκηνοθεσία Στ. Φασουλή
«Το καινούργιο σπίτι» Κ. Γκολντόνι,  σκηνοθεσία Β. Παπαβασιλείου
«Εγκλήματα καρδιάς» Σ. Στόπαρτ με την Άννα Φόνσου, Εύα Κοταμανίδου, σκηνοθεσία Γ. Οικονόμου
«Γιατρός με το στανιό» Μολιέρος με τον Ν. Δαφνή ,σκηνοθεσία  Γ. Αρμένη
«Ψηλά από την γέφυρα» Α. Μίλλερ με τον Ν. Τσακίρογλου, και τη Χ. Διαβάτη, σκηνοθεσία Ν. Κουντούρη
«Δωδέκατη νύχτα» Σαίξπηρ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αργινίου, σκηνοθεσία Κ. Φαρμασώνη
“Η Κυρά της Τραπεζούντας” του Χρ. Χριστοφή, σκηνοθεσία Ν. Κρασανάκη
«Λοκαντιέρα» Κ. Γκολντόνι με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λαμίας, σκηνοθεσία Κ. Τσώνου
«Ποιος είναι ο Κύριος Κέλερμαν» Φ. Κάφκα, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού
«Ααlst» των Πόλ Χέιβερτ με τη Ρ. Πιττακή και την Αγλαία Παππά, σκηνοθεσία Ε. Σκούφαλου
«Ένα σπίτι παραμύθια» του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λ. Νικολακοπούλου, σκηνοθεσία Στ. Κραουνάκη
«Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη, σκηνοθεσία Β. Βασιλάκη
«Ήλιος με δόντια» του Γ. Μακρυδάκη , σκηνοθεσία Β. Βασιλάκη
«Η Φάρμα των ζώων»  του Τζ. Όργουέλ, σκηνοθεσία Στ. Τσακίρη
«Ωραία χρόνια» του Χάρολντ Πίντερ με τη Ζωή Λάσκαρη και Βέρα Κρούσκα, σκηνοθεσία Σαπίρο
Επίσης έχει σκηνοθετήσει το Νεκρό Σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στο Bios και το Καπετάν Μιχάλη του Ν. Καζαντζάκη στο ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης.

Εργάστηκε στην Θεσσαλονίκη με την ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝ» σκηνοθετώντας τη Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ιονέσκο.

Αργότερα, σκηνοθέτησε με την ομάδα του «Το Μάθημα» του Ιονέσκο.

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε διαδικασία προβών σκηνοθετώντας την θεατρική μεταφορά του μυθιστορίματος του Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» και επαναλαμβάνει το φιλοσοφικό δοκίμιο «Ασκητική» με συνοδία ζωντανής μουσικής (κρουστά).  Οι εν λόγω παραστάσεις θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμενες για το Έτος Καζαντζάκη 2017.

Έχει εργασθεί για την ελληνική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το σινεμά.

Κυριότερες συμμετοχές στα σήριαλ:
«Ο θείος μας ο Μίμης» με τον Μ. Φωτόπουλο,
«Παράνομοι δρόμοι» με το Γ. Βούρο, Φ. Γεωργίτση,
«Σκηνές μέσα από το πλήθος» του Γ. Αρμένη,
«Προδοσία» με τον Κ. Σόμμερ,
«Φρούτα εποχής» με την Ι. Βλασιάδου,
«Εντιμότατοι κερατάδες» με τον Μ. Ρέππα,
«Αλμα Λίμπρε» με τον Νίκο Σεργιανόπουλο,
«Είμαστε στον αέρα» με τον Θ. Αθερίδη, Ν. Σακελλαρίου.

Συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη στην ταινία «Πέτρινα χρόνια» και το «Πανηγύρι» του Δ. Κεχαίδη για την τηλεόραση. Επίσης έπαιξε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Μικρά Αγγλία” της Ι.Καρυστιάννη στο ρόλο του Καπετάν Σάββα.

Έπαιξε στην ταίνια «Πάμπτωχοι Α.Ε» του Δ. Κοτανίδη και στην μικρού μήκους «Η απειλή της Μορμόνας» με Ά βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του Κ. Μαζάνη. Επίσης έχει παίξει στην ταινία μικρού μήκους “Κίνγκ Κόνγκ” σε σκηνοθεσία Ν. Κυρίτση και στην ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Φουρτούνη «Ίκαρος».

Στο εργαστήρι του David Kennedy σπούδασε γλυπτική και κατασκευή μαριονέττας, και ζωγραφική με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη. Το 1997 ίδρυσε το «Θέατρο Μαριονέττας» και έκτοτε παρουσιάζει παραστάσεις -κυρίως για παιδιά-σε σενάριο, κατασκευή, σκηνοθεσία του ίδιου. Παραστάσεις «Το μεγάλο Ταξίδι», «Χρυσαφένιο Πορτοκάλι», «Ο Λύκος και το αύριο», «Μαγικό κουτί», «Τα παρατράγουδα του Ηρακλή», «Γραφιά..σκο», «Μπανανάσταση», «Αχ Τερηδόνα», «Πριτιλί και η ανακύκλωση», «Πειρατής Διατροφής». Επίσης έχει παρουσιάσει παραστάσεις δρόμου με μαριονέττες.

Σε συνεργασία με  το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΑΙΓΙΝΑΣ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» σκηνοθέτησε τα έργα «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γ. Σκούρτη, «Πινακοθήκη των ηλιθίων» Ν.Τσιφόρου, «Κουρέας της Σεβίλλης» Μπομαρσέ, «Η Λοναντιέρα»  Κ. Γκολτόνι.

Στην Αίγινα δημιούργησε την θεατρική ομάδα «ΟΡΜΙΣΚΟΣ» και έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Με δύναμη από την Κηφισιά» Δ. Κεχαίδη, Ε. Χαβιαρά, «Τελευταία έκτρωσις» Π.Τακόπουλου, «Εβραία» Μπ. Μπρεχτ, «Ελεύθερο Ζευγάρι» Ντάριο Φο, «Δούλες» Ζ. Ζενέ, «Φαλακρή τραγουδίστρια» Ε. Ιονέσκο, «Γέρμα» F. G. Λόρκα, «Μάρξ στο Σόχο» Χ. Ζιντ, «Υπόθεση Κούγκελμας» Γ. Άλεν. “Λόγω βλάβης” και “Ελλάς… και ξανά προς τη λόρδα τραβάς του  Γ. Μπήτρου και “Τα ίδια και τα γ..ίδια” του Γ. Σουρή.Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6976467816

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€, φοιτητικό 8 €, άνεργοι, ατέλειες 5€
Τηλέφωνο κρατήσεων
: 2108656004
www.topos-allou.gr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook48Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέατρο

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Διεύθυνση: Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη Τηλ.: 210 8656004

Είναι ένα θέατρο που με την συστηματική δουλειά και παρουσία του επιβλήθηκε στο Ελληνικό θεατρικό τοπίο, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος. Με συνεχείς παραγωγές, με διαφορετικές εκδηλώσεις έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να επιβληθεί και να γίνει σημείο αναφοράς για ένα πολυπληθές κοινό από διαφορετικές ηλικίες και στρώματα. Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που εκπέμπει ένα έντονο και σημαντικό πολιτιστικό-θεατρικό σήμα. Μέσα σε ένα κοινωνικό «γίγνεσθαι» αρκετά ρευστό το θέατρο μας είναι ένας από τους πιο ζωντανούς θεατρικούς καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας μας. Είναι ένας πνευματικός χώρος που: • Παράγει πολιτιστικά γεγονότα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε πολλούς τομείς του πνεύματος και της τέχνης. • Που συγκεντρώνει πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες του θεάτρου (και όχι μόνο) που μέσα από τις σκηνές και δραστηριότητες του εκφράζονται. • Που δεν παράγει την μια παράσταση πίσω από την άλλη αλλά δημιουργεί σημαίνοντα πολιτιστικά γεγονότα.

Τοποθεσία

Θέατρο Τόπος Άλλου, Κεφαλληνίας, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Ελλάδα