Ικέτιδες

παίχτηκε

Aπό 21/09/2016 μέχρι 25/09/2016
Διάρκεια 60'

Η αναζήτηση ασύλου, η ιερότητα της ικεσίας, η άσκηση εξουσίας, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελευθερία επιλογής του ανθρώπου, τα δικαιώματα της γυναίκας, αναδύονται στο πιο παλιό από τα αρχαιοελληνικά δράματα που σώζονται ως τις μέρες μας και αφορούν με συγκλονιστικά επίκαιρο τρόπο τον άνθρωπο του σήμερα. Ένα έργο που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες μεταφέροντας την ελπίδα.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αισχύλος
Μετάφραση:  Κ.Χ.Μύρης
Σκηνοθεσία:  Λάμπρος Γιώτης
Φωνητική έκφραση και μουσική:  Σαβίνα Γιαννάτου
Χορογραφία:  Στέλλα Κρούσκα
Σκηνικά – κοστούμια:  Θάλεια Ιστικοπούλου
Φωτισμοί:  Μελίνα Μάσχα
Ήχος και φως:  Νίκος Θεοχαρόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μοσχονάς, Ελπίδα Νικολάου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Γιώργος Τσαγκαράκης.

 

Μέρες και ώρες

Τετάρτη 21:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 21:00

Περιγραφή της Παράστασης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Η αναζήτηση ασύλου, η ιερότητα της ικεσίας, η άσκηση εξουσίας,
οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελευθερία επιλογής, τα δικαιώματα της γυναίκας
και ένα σύγχρονο πολιτικό “debate
” για το Διεθνές Δίκαιο

Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, σταθμός μετρό Ομόνοια, τηλ. 210-5242.211), 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.

Η αναζήτηση ασύλου, η ιερότητα της ικεσίας, η άσκηση εξουσίας, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελευθερία επιλογής του ανθρώπου, τα δικαιώματα της γυναίκας, αναδύονται στο πιο παλιό από τα αρχαιοελληνικά δράματα που σώζονται ως τις μέρες μας και αφορούν με συγκλονιστικά επίκαιρο τρόπο τον άνθρωπο του σήμερα.  Ένα έργο που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες μεταφέροντας την ελπίδα.

«Ικέτιδες» με άξονα το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα

Η σημερινή πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος αποτυπώνεται καθημερινά με εικόνες ικεσίας απεγνωσμένων ανθρώπων που ζητούν μια χώρα για να ζήσουν. Ανατρέχοντας σε θεατρικά έργα ανάλογης θεματικής, ώστε να μπορέσουν να εμπεριέξουν την ταραχή του νου και του συναισθήματος που συνδέονται με “το προσφυγικό”, εστιάσαμε στις “Ικέτιδες” του Αισχύλου, που πραγματεύονται το πανανθρώπινο και προαιώνιο αυτό ζήτημα. Με αυτό το έρεισμα, η Εταιρεία “Παλμός” επέλεξε να ανεβάσει το έργο αυτό.

Η παράσταση, έχοντας ως βάση τη φωνητική και κινητική έκφραση, παίζεται από 6 ηθοποιούς που σχηματίζουν τον χορό και παράλληλα γεννούν και ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου.

Χαλκίδα Λέσβος Λέρος Αθήνα

Η παράσταση των Ικέτιδων ξεκίνησε με μια περιοδεία σε μέρη της Ελλάδας που είχαν άμεση επαφή με το προσφυγικό ζήτημα, θέλοντας να υποστηρίξει με τη δύναμη της τέχνης τις τοπικές κοινωνίες.  Ξεκίνησε από τη Χαλκίδα (21/7/16), στη συνέχεια παίχτηκε στη Λέσβο (Μόλυβος 28/8/16, Κάστρο Μυτιλήνης 29/8/16), στη Λέρο (17/9/2016), και φτάνει για 5 παραστάσεις στην Αθήνα στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα», από την Τετάρτη 21 Σεπτ. έως την Κυριακή 25 Σεπτ. 2016, ώρα 9:00 μμ.

Αισχύλου «Ικέτιδες»

Στο έργο του Αισχύλου, οι Δαναΐδες “Ικέτιδες”, κυνηγημένες από τους Αιγύπτιους εξαδέλφους τους που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία, έρχονται μαζί με τον πατέρα τους Δαναό από την Αφρική, για να ζητήσουν Άσυλο από τον Βασιλιά του Άργους, απ’ όπου κατάγεται η πρόγονός τους Ιώ. Στο έργο περιλαμβάνεται ένας διάλογος, που θυμίζει ένα σύγχρονο πολιτικό “debate” για το Διεθνές Δίκαιο, ανάμεσα στους πρόσφυγες και τον Βασιλιά του Άργους, που θέλει να κρατήσει τις καλές διπλωματικές σχέσεις του με τους Αιγύπτιους και αναθέτει στην Εκκλησία του Δήμου να αποφασίσει. Ο λαός, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες παραχωρεί Άσυλο στις Ικέτιδες, οι οποίες τελικά βρίσκονται προστατευμένες όταν ο αιγυπτιακός στόλος έρχεται να τις πάρει πίσω με τη βία.

Το έργο αυτό αποτελεί, μαζί με τους «Πέρσες», την αρχή της τραγωδίας, όπως διασώθηκε στις μέρες μας, και βρίσκεται δραματουργικά πολύ κοντά στον αρχαίο διθύραμβο, πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο χορικό, από το οποίο αναδύονται τα διαλογικά μέρη.

Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης & Θεραπείας «Παλμός»

Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», ιδρύθηκε το 2005 από τον Λάμπρο Γιώτη, ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη, με στόχο την έρευνα και την πραγματοποίηση δράσεων στον χώρο που ενώνει τη θεατρική τέχνη με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τη θεραπευτική εμπειρία.  Σε αυτό το πλαίσιο, με τον Παλμό συνεργάζονται επαγγελματίες καλλιτέχνες, θεραπευτές και εκπαιδευτικοί.

Κύρια δράση του «Παλμού» ήταν η γνωριμία του ελληνικού κοινού με το θέατρο «playback», μια μορφή κοινωνικού θεάτρου, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι ηθοποιοί αναπαριστούν με στιγμιαίο αυτοσχεδιασμό στη σκηνή ιστορίες ζωής των θεατών.

Η ομάδα «playback Ψ» ήταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα playback στην Ελλάδα και μέχρι τώρα έχει δώσει πάνω από 500 παραστάσεις τόσο σε θέατρα, όσο και σε εκπαιδευτικά πλαίσια, νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, συνέδρια, στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Παράλληλα, ο «Παλμός» έχει παρουσιάσει θεατρικές παραστάσεις με ψυχοκοινωνικές θεματικές, όπως η περιθωριοποίηση, η παιδική κακοποίηση, η ψυχική ανθεκτικότητα. («Αποδιοπομπαίος Τράγος», «Στα Παρασκήνια της Ψυχής», «Υπόθεση Πινόκιο», «Μη όπως Μητέρα»).

Πληροφορίες στα: www.therapy-playback.gr και palmos6.wordpress.com

Τιμή εισιτηρίου: 10 €, 8 € (φοιτητικό, άνω των 65), 5 € (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ατέλειες ηθοποιών)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέατρο

Αγγέλων Βήμα

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 104 31 Αθήνα Τηλ: 210 5242211 & 13 | Fax 210 5242212 | info@aggelonvima.gr

Το διατηρητέο κτίριο της οδού Σατωβριάνδου 36, στην Ομόνοια, αγοράσθηκε το 2000 για να γίνει ακριβώς αυτό που βλέπουμε σήμερα: ένας Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης μέσα από τον πολιτισμό. Πρωτοάνοιξε την πόρτα του στις 13 Οκτωβρίου 2005 παίρνοντας το όνομα ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, γιατί θέλει να δώσει βήμα σε όσους έχουν κάτι να αγγείλουν πάνω στην τέχνη και τον πολιτισμό. Έκτοτε, φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μικρά συνέδρια. Διοργανώνει διαγωνισμούς και φεστιβάλ, και φιλοξενεί παραγωγές ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τοποθεσία

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Ελλάδα