Η Παρεξήγηση

παίχτηκε

Aπό μέχρι 29/05/2016
Διάρκεια 100'

Στην κεντρική Τσεχία του μεσοπολέμου και ενώ ο τρόμος της γερμανικής κατοχής απειλεί ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, δυο γυναίκες, η Μητέρα και η κόρη της Μάρθα διατηρούν σε μια απομακρυσμένη περιοχή ένα πανδοχείο.

Όποιον πελάτη φτάνει εκεί, τον δολοφονούν. Τον κλέβουν και ρίχνουν το πτώμα του στο ποτάμι. Στόχος τους είναι, να συγκεντρώσουν χρήματα για να μπορέσουν να φύγουν από τον σκοτεινό και καταθλιπτικό Βορά και να ταξιδέψουν στο Νότο, για να συναντήσουν την θάλασσα και το φως του ήλιου.

Συντελεστές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αναστασία Παπαστάθη
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ & ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Ειρήνη Παγώνη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πάνος Φορτούνας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΈΤΗ: Σοφία Παναηλίδου

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί

ΜΗΤΕΡΑ : Μαρία Σκούντζου
ΜΑΡΘΑ : Αναστασία Παπαστάθη
ΥΠΗΡΕΤΗΣ : Γιώργος Βούτος
ΓΙΑΝ : Κώστας Καζανάς
ΜΑΡΙΑ : Ηλέκτρα Αρσενίδου

 

Μέρες και ώρες

Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00

Περιγραφή της Παράστασης

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η παράσταση “Η Παρεξήγηση” παρατείνεται στο Θέατρο Radar και μετά το Πάσχα από τις 6 έως τις 29 Μαΐου και μόνο για 12 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00

Στην κεντρική Τσεχία του μεσοπολέμου και ενώ ο τρόμος της γερμανικής κατοχής απειλεί ολόκληρη σχεδόν την  Ευρώπη, δυο γυναίκες, η Μητέρα και η κόρη της Μάρθα διατηρούν σε μια απομακρυσμένη περιοχή ένα πανδοχείο.

Όποιον πελάτη φτάνει εκεί, τον δολοφονούν. Τον κλέβουν και ρίχνουν το πτώμα του στο ποτάμι. Στόχος τους είναι,  να συγκεντρώσουν  χρήματα για να μπορέσουν να φύγουν από τον σκοτεινό και καταθλιπτικό Βορά και να ταξιδέψουν στο Νότο, για να συναντήσουν την θάλασσα και το φως του ήλιου.

Η ρουτίνα των εγκλημάτων τους διαταράσσεται, όταν στο πανδοχείο φτάνει ένας ταξιδιώτης διαφορετικός από τους άλλους. Ο Γιαν. Ο Γιαν έρχεται από τον Νότο και είναι πλούσιος: το τέλειο θύμα. Όμως επιλέγει να κρατήσει την πραγματική του ταυτότητα κρυφή.
Ως το τέλος;

Διάλεξα τη δημιουργία για να ξεφύγω από το έγκλημα.
Και να που με σέβονται! Τι παρεξήγηση!

Albert Camus

Ο Καμύ ως γνήσιος στοχαστής, θέτει ερωτήματα. Και για να απεγκλωβίσει τον θεατή, από το κυνήγι των μυστηριακών εξελίξεων του έργου, τον κάνει κοινωνό όλων των μυστικών του. Αλλού θέλει να  κατευθύνει την σκέψη μας. Τα ερωτήματά του είναι υπαρξιακά και φιλοσοφικά ταυτόχρονα. Το μοιραίο είναι τελικά αναπόφευκτο; Όποιος παίζει με την ζωή το πληρώνει; Ποια είναι η σχέση του παράλογου και της αυτοκτονίας; Πότε ο άνθρωπος παύει να επαναστατεί; Ποια είναι η σχέση του θεού με τον άνθρωπο; Είναι ο Θεός σκληρός και άσπλαχνος; Ή μήπως ο άνθρωπος έχει πάψει να τον αναζητά μέσα του;

Η παρεξήγηση επιχειρεί να αναπαράγει εκ νέου, σε έναν σύγχρονο μύθο, το αρχαίο θέμα του μοιραίου. Εάν ο άνθρωπος θέλει να αναγνωρίζεται πρέπει απλά να λέει ποιος είναι. Αν σιωπά ή ψεύδεται πεθαίνει μόνος και το σύμπαν γύρω του βουλιάζει στη δυστυχία. Και επειδ,ή δίχως αμφιβολία, ακόμα και τη γλώσσα της αλήθειας να μιλήσει πάλι στο τέλος θα πεθάνει, τουλάχιστον σ’ αυτή την εκδοχή θα έχει προλάβει και να ζήσει.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Αντιλαμβάνομαι το έργο ως σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Το Φως και το Σκοτάδι. Στην ουσία είναι σύγκρουση ανάμεσα σε ανθρώπινες ψυχές. Αυτές με ενδιαφέρει να διερευνήσω γιατί μόνο έτσι αποκτούν υπόσταση οι αφηρημένες έννοιες. Το σκοτάδι εκπροσωπεί  η Μητέρα και η Μάρθα. Είναι ένας κόσμος  που δολοφονεί, κλέβει, εξαπατά και  στραγγαλίζει κάθε είδους συναίσθημα. Το φώς εκπροσωπεί η Μαρία, γέννημα θρέμμα του Νότου, του ήλιου και της θάλασσας. Η Μαρία αισθάνεται και διαισθάνεται αυτό που θα συμβεί, εκφράζει  τα συναισθήματά της με καθαρότητα και αλήθεια., έχει πάθος για την ζωή.  Ο Γιαν που κινείται ανάμεσα στους δύο κόσμους, απορροφάται τελικά από το σκοτάδι που συνήθως είναι ποιο δυνατό. Όσο για τον υπηρέτη, εξυπηρετεί το μοιραίο, το αναπόφευκτο, άλλοτε   με την μορφή του Θεού και άλλοτε με την μορφή του δαίμονα. Επιλέγω να διατηρήσω την εποχή της «Παρεξήγησης» του Albert Camus, γιατί πιστεύω ότι αυτό ακριβώς αναδεικνύει το  σύγχρονο και διαχρονικό ενός έργου. Όλα επαναλαμβάνονται με άλλο τρόπο. Μήπως σήμερα δεν ζούμε κάτι αντίστοιχο, με τον τρόμο της γερμανικής κατοχής του μεσοπολέμου και της αστυνόμευσης της γκεστάπο;

Αναστασία Παπαστάθη

Τιμή Εισιτηρίου :10€

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Πρόσφατα Σχόλια

 • ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΠΟΥΛΟΥ
  24/04/2016 - 9:38 μμ ·

  Μπορεί να έχει καποιες αδυναμίες , είναι όμως συνολικά αρκετα καλή παράσταση . Νομίζω αξίζει να πάτε να τη δείτε. Η ηθοποιός που παίζει τη Μάρθα πολύ καλή στο ρόλο . Ευχαριστούμε και το passion theater για την παραχωρηση της προσκλησης.

 • ΗΛΙΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
  24/04/2016 - 11:59 μμ ·

  Μακάρι να ανέβαιναν πιο συχνά έργα με φιλοσοφική χροιά όπως αυτά του Αλμπέρ Καμί. Επίσης ευχάριστη η ”αποκέντρωση” του θεάτρου με έναν όμορφο χώρο μακριά από τα συνηθισμένα..ως προς τις ερμηνείες, εξαιρετική η κα Σκούντζου καθώς και ο κος Καζανάς. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

 • ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΟΓΙΑ
  25/04/2016 - 8:41 πμ ·

  Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία, που μου δώσατε να δω μία αξιόλογη παράσταση στο θέατρο RADAR’. Εξαιρετικές ερμηνείες όλων των συντελεστών και ιδιαίτερα της Κας Σκούντζου στο ρόλο της μητέρας συγλονιστική! Πολύ καλή θεατρική απόδοση στο καταπληκτικό έργο του ALBERT CAMUS!Το θέατρο συμπαθέστατο, επίσης και οι άνθρωποι του ευγενέστατοι!

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΜΙΚΑΛΗ
  30/04/2016 - 8:54 μμ ·

  Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την σελίδα σας που μου έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια παράσταση τόσο υψηλών προδιαγραφών .Η ηθοποιία του καστ εξαιρετική που σε έβαζε κατευθείαν στο θέμα με ένα κείμενο πολύ μεστό .Ευχαριστωωωωωωωωω

 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
  27/05/2016 - 4:08 μμ ·

  Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση με δυνατές ερμηνείες. Υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου μια αίσθηση μυστηρίου που μετατρέπεται σε θρίλερ καθώς η πλοκή κορυφώνεται. Ήταν ατμοσφαιρικό το σκηνικό στον άνετο χώρο του θεάτρου Radar που βρίσκεται δίπλα στο μετρό και μας υποδέχτηκε τόσο φιλόξενα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις προσκλήσεις 🙂

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέατρο

Radar

Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Κέντρο Αθήνας (Σταθμός Μετρό Άγιος Ιωάννης) Τηλ. : 210 9769294

Τοποθεσία

Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, Αθήνα, Ελλάδα