Προσεγγίζοντας την κλασική αισθητική από διαφορετικές διαδροµές

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

∆ύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για µια διαφορετική µατιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα θα ερµηνεύσει η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εµφάνιση για την νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά.
Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιµής στην ξεκάθαρη δοµή µιας παλιάς και καταξιωµένης φόρµας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι’ αυτό το έργο. Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως µια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ροµαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, µια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.
Η Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (γνωστή ως «συµφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εµπνευσµένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηµατοδοτεί µια από τις σηµαντικότερες στιγµές του έργο του και είναι µια εµπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.
Το πρόγραµµα της συναυλίας περιλαµβάνει επίσης το συµφωνικό ποίηµα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εµβληµατικό για το σηµαντικότερο είδος προγραµµατικής µουσικής της ευρωπαϊκής µουσικής ιστορίας.
Το πρόγραµµα συµπληρώνεται µε το «∆ειλινό», ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η µουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άµισθος διευθυντής του.
Πρόγραµµα.
Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συµφωνικό ποίηµα S. 97 .
Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, op. 33 .
Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): ∆ειλινό .
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (Συµφωνιέττα)

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Πωλήσεις εισιτηρίων: στο viva.gr,τηλεφωνικά στο 11876, mobile app: vivawallet, στα συνεργαζόµενα φυσικά σηµεία της viva και στα ταµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά

Πέµπτη, 14 Σεπτεµβρίου 2017,
ώρα: 20.30 ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραία,
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, 185 35, Πειραιάς
Τιμή εισιτηρίου: Γενική Είσοδος: 10€ | Μειωµένο: 5 €

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Μοιράστε το...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Αφήστε ένα σχόλιο